brian schaakclub
Afbeelding1

De betrokkenheid van mij en mijn familie met het leven in Afrika is zo’n 35 jaar geleden begonnen met het vertrek van mijn broer Theo Groot naar Zaïre.

Zijn verblijf daar heeft  een stukje van die wereld naar ons toegebracht. We hebben de mensen leren kennen, het heeft ons verrijkt en onze kijk op het leven in dat deel van de wereld vergroot.

 

Om zijn werk daar te ondersteunen is destijds door een groep familie en vrienden de stichting Bondeko opgericht. Deze stichting  is al ruim 30 jaar zeer actief  werkzaam in Kayunga een klein dorpje in Oeganda, de woonplaats van Theo.

Naast zijn dagelijkse werk  wil Theo ook zijn bijdrage leveren aan de gemeenschap waar hij warm is ontvangen. Voor hem gaat het werken aan structurele verandering en het maken van een verschil op lokaal niveau hand in hand. De stichting Bondeko steunt zijn inspanningen hierin en de Bondeko lagere school is hier een mooi voorbeeld van.

.

cropped-header

Eugene Nizeyimana. heeft een opleiding tot fysiotherapeut gedaan. Eugene is in 2014 overvallen en in zijn schouder geschoten, heeft hier een verlamde linker hand aan overgehouden en kan zijn werk als fysiotherapeut niet meer doen. Hij is nu bezig met een Phd onderzoek over re-integratie van jonge mensen die door een overval zijn geïnvalideerd.

eugene

Richard Muliika.

Richard studeert rechten in Kampala. Vanwege zijn excellente resultaten heeft hij de gelegenheid gekregen zijn master in Londen te doen. Zijn diabetes, waarvoor hij insuline nodig heeft, maakt voor hem het leven extra duur.

Afbeelding3

Dit is Derrick, geboren in 1990

Hij is zeer intelligent en getalenteerd in schaken. Derrick is inmiddels bezig met een studie chemie in Kampala.

Afbeelding2